Skip to main content

© Γραφείο Ασθενών ΕΟΕ. All rights reserved.
Κατασκευή Ιστοσελίδας - Φιλοξενία Ιστοσελίδας Dazzlink

ΔΙΑΜΕΣΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ;

Μπορεί να γνωρίζετε τι είναι η κυστίτιδα, μια μικροβιακή λοίμωξη χωρίς επιπλοκές, η οποία προσβάλλει την ουροδόχο κύστη και συνήθως θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη κατάσταση που μπορεί να μοιάζει αρχικά με την απλή κυστίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για λοίμωξη, είναι χρόνια, συνοδεύεται από προβλήματα με την ούρηση και έντονο πόνο σε ολόκληρη την περιοχή της πυέλου, ενώ η αιτιολογία της δεν είναι τελείως γνωστή. Αυτή μπορεί να είναι η διάμεση κυστίτιδα/ σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (IC/BPS).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ;

Μπορεί να γνωρίζετε τι είναι η κυστίτιδα, μια μικροβιακή λοίμωξη χωρίς επιπλοκές, η οποία προσβάλλει την ουροδόχο κύστη και συνήθως θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη κατάσταση που μπορεί να μοιάζει αρχικά με την απλή κυστίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για λοίμωξη, είναι χρόνια, συνοδεύεται από προβλήματα με την ούρηση και έντονο πόνο σε ολόκληρη την περιοχή της πυέλου, ενώ η αιτιολογία της δεν είναι τελείως γνωστή. Αυτή μπορεί να είναι η διάμεση κυστίτιδα/ σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (IC/BPS).
Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από τους άντρες, ενώ θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διάγνωσή του, γιατί μπορεί να συγχέεται με άλλες καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο στην πύελο. Τέτοιες μπορεί να είναι η ενδομητρίωση στις γυναίκες, η χρόνια φλεγμονή του προστάτη στους άντρες, αλλά και παθήσεις του εντέρου.
Η άγνωστη, έως τώρα, ακριβής αιτία του IC/BPS δυσκολεύει την αντιμετώπισή του και έτσι κάθε φορά η θεραπεία προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

  • συχνουρία
  • νυκτουρία (έγερση από τον ύπνο για ούρηση)
  • επιτακτικότητα (δυσάρεστο, επώδυνό και επείγον αίσθημα για ούρηση)
  • πόνος που χειροτερεύει όσο η ουροδόχος κύστη γεμίζει και βελτιώνεται με το άδειασμά της

Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζονται σα να έχουν μικροβιακή κυστίτιδα, με αποτέλεσμα την αλόγιστη και χωρίς αποτέλεσμα χρήση αντιβιοτικών, ενώ η εξέταση των ούρων δεν είναι ενδεικτική λοίμωξης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ;

Η εξέταση ούρων είναι βασική για τη διάκριση από τη μικροβιακή κυστίτιδα. Θα πρέπει να ελέγχονται και άτυποι μικρο-οργανισμοί, όπως τα Chlamyidia, ιδιαίτερα σε σεξουαλικά ενεργά άτομα. Απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία από τον Ουρολόγο σας, ώστε να θέσει τη διάγνωση και να σας συμβουλεύσει.

Συστήνεται η επαρκής κατανάλωση υγρών έως και 2lt ημερησίως, χωρίς υπερβολές, ώστε να αποφεύγεται η έντονη συχνουρία. Επιπλέον, μπορείτε να εντοπίσετε τροφές ή ποτά, τα οποία χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Οι καταστάσεις με έντονο stress μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, οπότε η αποφυγή τους μπορεί να είναι ευεργετική.

Προφανώς, όταν αυτή η συμπεριφορική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να αναζητηθούν εξειδικευμένες θεραπείες.

ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ο ουρολόγος σας θα σας συμβουλεύσει για την ενδεδειγμένη θεραπεία, η οποία είναι συνήθως φαρμακευτική. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την υπεροχή μιας θεραπείας από μια άλλη, ενώ συχνά οι παρενέργειες των θεραπειών αυτών οδηγούν σε διακοπή της αγωγής. Επιπλέον, οι προσδοκίες από την αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικού σχήματος οφείλουν να καλλιεργούνται με επιφύλαξη.

Η αμιτριπτυλίνη είναι ένα από τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δόση έως και 100mg από του στόματος, ενώ η ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού νατρίου έχουν άλλοτε άλλη αποτελεσματικότητα. Η χρήση των αναλγητικών κάθε μορφής θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή, λόγω αυξημένου ποσοστού παρενεργειών, ενώ η φυσιοθεραπεία των μυών του πυελικού εδάφους είναι μια χρήσιμη εναλλακτική.

Οποιαδήποτε μορφή θεραπείας κι αν επιλεγεί, η παρακολούθηση του ασθενούς πρέπει να είναι πολύ σχολαστική και χρόνια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Ο ουρολόγος σας θα σας καθοδηγήσει για τη διερεύνηση, ανάλογα με τα συμπτώματά σας. Εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ή να αποκλείουν με απόλυτη ακρίβεια τη διάγνωση, έως τώρα δεν έχουν βρεθεί. Το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης, ο ουροδυναμικός έλεγχος, η μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας σε συνδυασμό με τα ευρήματα της εξέτασης των ούρων, θα μπορούσαν συνδυαστικά να οδηγήσουν στο κατάλληλο συμπέρασμα, αλλά και πάλι με περιορισμένη ακρίβεια.

Εξέχοντα ρόλο στην τελική κατεύθυνση του ουρολόγου σας, κατέχει η κυστεοσκόπηση, μια ενδοσκοπική εξέταση με εύκαμπτο εργαλείο, η οποία μπορεί με τη βοήθεια ενσωματωμένης κάμερας να μας δώσει επί τόπου την εικόνα της ουροδόχου κύστης. Το εργαλείο εισέρχεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη με τοπική αναισθησία και συνήθως σε συνθήκες ιατρείου. Ακόμη και στις περιπτώσεις ασθενών με IC/BPS, η εξέταση μπορεί να είναι φυσιολογική και η εμπειρία του ουρολόγου σας είναι σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγησή της.

Εναλλακτικά, η εξέταση μπορεί να γίνει με άκαμπτο εργαλείο και σε συνθήκες χειρουργικής αίθουσας με αναισθησία, ώστε να υπερδιαταθεί η ουροδόχος κύστη (υδροδιάταση) και να υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα της εξέτασης των βιοψιών από τον παθολογοανατόμο μπορεί να αναδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη νόσο. Επίσης, κατά την υδροδιάταση, είναι πιθανό να αναδειχθούν βλάβες στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, γνωστές ως έλκη Hunner, ενώ είναι πιθανή και η πρόκληση μικρής αιμορραγίας, χωρίς κλινική σημασία.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;

Το IC/BPS εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες, οπότε συχνά η πρώτη ειδικότητα που εμπλέκεται είναι η γυναικολογία. Απαιτείται η στενή συνεργασία γυναικολόγων και ουρολόγων για τη διάγνωση και την ένταξη στα θεραπευτικά σχήματα, ενώ η συνεισφορά του ιατρείου πόνου και εξειδικευμένων φυσιοθεραπευτών είναι συχνά αναγκαία.
Για την πληρέστερη αντιμετώπιση του IC/BPS συστήνεται η παραπομπή σας σε εξειδικευμένα κέντρα.